October 19, 2012
Masak apa tengahari ni?
Hari ni aku tak kerja...mecari-cari idea nak masak apa untuk makan tengahari....emmm, kata bibik lauk tak ada dalam peti ais. Takpelah jap lagi, keluar ke pasar segar cari ayam. Nak buat masak lemak ayam...cara emak. Bahan-bahan yang mak ajar simple jer:
Bahan A
Cili giling satu sudu
kunyit hidup 1 1/2 inci
bawang merah kecil beberapa 6 biji (cukup kot)
belacan (ada ke tak ada eh??? lupa bab yang ini - rasa2nya tak ada - so keputusannya xperlu)
buah keras (option) - jika nak lemak dan pekatkan kuah
Bahan B
serai 2 batang - dititik
daun kunyit - sehelai
daun limau - 3 - 4 helai
Bahan C
Santan 1 biji (masa dulu kami perah kelapa dan asingkan satu cawan pati dan selebihnya jadikan kemancau [santan cair])
Gaul semua bahan A dalam periuk, masukkan ayam dan bahan B. Bubuh kemancau. Masakkan dengan api perlahan. Bila dah rasa nak tutu api, masukkan pati santan dan kacau perlahan-lahan - jangan sampai pecah minyak....matikan gas. Hidanglah untuk keluarga. Waktu masak jangan lupa baca basmallah dan doa yang baik-baik untuk keluarga.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment